Od dánských otevřených sendvičů a tureckého köfte po islandského fermentovaného žraloka a obrovské pánve španělské paelly, jídlo v Evropě přichází ve všech tvarech, velikostech a příchutích. Pouze jedno evropské město však může oficiálně říci, že má nejlepší potravinářskou scénu na planetě. Po průzkumu tisíců místních obyvatel ohledně stravování v jejich městě jsme korunovali Neapol jako nejlepší pro její kvalitu a cenovou dostupnost.
Důkaz je v koláči. Příprava a sdílení jídla je srdcem italské kultury, od teplých, vydatných jídel podávaných na severu až po všechny čerstvé mořské plody, které se na ostrovech zhltnou. Ale jestli je něčím Itálie známá, je to pizza a není nic lepšího než margheritas, které se tahají, obracejí a opalují v Neapoli (někdy za pouhých 1 €).
Neapol však není jen o pizze. Městská gastronomická scéna je nádhernou směsí tradičních receptů a čerstvých místních surovin. Ať už si dopřejete klasickou neapolskou pizzu, vychutnáte si chutě rizota s mořskými plody nebo si vychutnáte krémové gelato, Neapol nabízí gastronomický zážitek jako žádný jiný. Cenová dostupnost těchto kulinářských specialit dělá z Neapole povinnou návštěvu každého milovníka jídla.
Neapol nebyla jediným městem v Evropě, které se dostalo na seznam. Liverpool se umístil na 11. místě díky velkorysé pomoci vzrušujících nových kuchařů pocházejících z města. Liverpoolská kulinářská krajina se rychle vyvíjí, inovativní restaurace a trhy s potravinami nabízejí širokou škálu mezinárodních kuchyní a místních specialit.
Sevilla, číslo 13, je smyslovým potěšením. Jak říká místní spisovatelka Anna Kaminski, městská gastronomická scéna je ve Španělsku po léta zdrojem vzrušení. Tapas bary, rušné trhy a tradiční andaluská jídla vytvářejí pulzující a rozmanitou gastronomickou destinaci. Od vůně slavného jamón ibérico po osvěžující chuť gazpacho, sevillské kulinářské nabídky jsou pastvou pro smysly.
Porto, Lyon a Kodaň se také umístily mezi našimi 20 nejlepšími. Portské víno a mořské plody, bohaté gastronomické dědictví Lyonu a inovativní a udržitelné možnosti stravování v Kodani zdůrazňují rozmanitou kulinářskou krajinu v celé Evropě. Každé město přináší jedinečné chutě a tradice, takže je nezbytné pro itinerář každého milovníka jídla.
Foto: unsplash.com/samvbussel
Madrid byl výběr pojmenován šéfkuchařem Michaelem Ayoubem z Fornina na Time Out Market v New Yorku, který nám řekl: „Madrid je pokladnice kulturních zázraků s bohatou kulturou a hlubokým historickým dědictvím. Je to bezpochyby jedno z nejlepších světových měst – na jídlo a všechno ostatní.“
Madrid, výběr šéfkuchaře Michaela Ayouba z Fornina na Time Out Market v New Yorku, je pokladnicí kulturních zázraků. Bohatá kultura města a hluboké historické dědictví se odráží v jeho gastronomické scéně. Od vůně churros s čokoládou po vydatné chutě cocido madrileño, Madrid je město, které s hrdostí oslavuje své kulinářské dědictví a nabízí širokou škálu kulinářských zážitků.
Evropa je kontinent bohatý na kulinářskou rozmanitost, přičemž každé město nabízí jedinečné chutě a tradice jídla. Neapol vyniká jako nejlepší potravinářská destinace, ale města jako Liverpool, Sevilla, Porto, Lyon a Kodaň přispívají k pulzující evropské potravinové scéně. Ať už jste fanouškem tradičních jídel nebo moderních kulinářských inovací, tato města nabízejí něco pro každého milovníka jídla.